Saleziáni si pripomínajú 100 rokov od narodenia kňaza E. Macáka

07.01.2020 Bratislava

Bratislava 7. januára (TASR) – Saleziáni si pripomenú 100 rokov od narodenia bývalého provinciála a kňaza Ernesta Macáka na spomienkovom stretnutí v nedeľu (12. 1.) v Bratislave aj Košiciach. TASR o tom informoval hovorca saleziánov Rastislav Hamráček.

K 100-ročnému jubileu pripravili saleziáni webovú stránku ernestmacak.sk, ktorá prináša okrem jeho životopisu s videami a fotkami aj svedectvá iných a citáty jeho myšlienok. Spomienková oslava sa bude konať v Kostole Panny Márie Pomocnice kresťanov v Bratislave na Miletičovej v nedeľu o 11.00 h a odslúži ju salezián Marián Valábek. V ten istý deň si Macáka pripomenú aj v Košiciach o 15.00 h v Kostole Sedembolestnej Panny Márie na kalvárii.

Ernest Macák bol už na začiatku obdobia komunizmu iniciátorom tajných útekov mladých saleziánov do Talianska, po likvidácii rehoľných domov v ilegalite rozvíjal spôsob fungovania saleziánov na Slovensku. "Štátna moc ho väznila a mučila a on, aby sa z toho vymanil, začal hru na blázna, ktorá trvala 15 rokov," pripomínajú saleziáni. Macák zomrel ako 96-ročný v roku 2016.
 

Vyberte región